dinsdag 9 juni 2009
Eindexamen Master AKV/StJoost
Zaida Oenema & Masha Matijevic

RAM Foundation
26 juni t/m 3 juli
Blekerstraat 10, 3011 CH Rotterdam

Een nieuwe lichting Master Fotografie studenten van de AKV/St. Joost presenteert haar werk bij RAM foundation in Rotterdam.
Zaida Oenema & Masha Matijevic laten de projecten zien waaraan zij de afgelopen twee jaar gewerkt hebben. Beide combineren video en fotografie op geheel eigen wijze.

In Lunch, Ha Ha and Other Works, laat Zaida Oenema (1980) scènes en situaties zien waarin het functioneren van de mens ten opzichte van een samenleving met al haar afspraken, dwingende regels en conventies centraal staat.
Met behulp van video, fotografie en geluid documenteert zij de situaties en handelingen waarin ze meestal zelf de hoofdrol speelt.
Het werk komt voort uit een verbazing, maar ook ergernis over hoe individualistisch onze samenleving is en hoezeer zij zich op consumeren richt. Het lijkt erop alsof er geen plek is voor zingevingvragen waarop geen snelle antwoorden zijn. Met haar werk wil Oenema stil staan bij het effect dat deze manier van leven op mensen heeft.

‘Spoken Silence - Reminiscing Tito’ is het afstudeerwerk van Masha Matijevic (1981). Zij laat in verschillende werken (video en fotografie) zien hoe het uitbannen van een verleden plaats vindt en wat de gevolgen hiervan zijn. De afgelopen 15 jaar, na de burgeroorlog in Joegoslavië, is er een maatschappelijk geheugenverlies gaande in Kroatië, een ontkenning en verwijdering van het verleden. De verschillende onderdelen van Matijevic’s werk vertellen samen het verhaal van de overgebleven herinneringen aan Tito en de manier waarop men met het verleden van Kroatië omgaat. Tito’s Joegoslavië bestaat niet meer, maar wat is er voor in de plaats gekomen?
Geen opmerkingen:

Een reactie posten